Vianočný štedrák

1118225595.jpgCesto:1 kg hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g droždia , 120 g Smelotu, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu
Lekvárová plnka: 250 g slivkového lekváru, citrónová kôra
Orechová plnka: 205 g mletých orechov, 30 g piškót, 200 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra
Maková plka: 200 g mletého maku, 200 ml mlieka, 120 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 g masla, citrónová kôra
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra Čítajte viac...

Trojfarebná bábovka

1118225120.jpg4 vajcia, 400 ml kryštálového cukru, 1 šľahačková smotana, 600 ml hladkej múky(Špeciál), 1 kypriaci prášok, 1 lyžica kaka, 1 lyžica oleja, 1 lyžica pomletých orechov, maslo na vymastenie formy, hrubá múka na vysypanie formy, práškový cukor na posypanie,
Elektrická rúra: 160 °C , Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Čas pečenia: 50 – 60 minút.
Čítajte viac...

Perky

1118224366.jpgCesto: 500 g hrubej múky, jedno vajce, 200 ml vody, soľ Plnka: slivkový lekvár Na potretie: rozpustené maslo Posýpka: strúhanka, masť
Z múky, vody, vajca a zo soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a necháme chvíľu odstáť. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár. Naplnený štvorec preložíme a konce dobre pritlačíme. Uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení a odkvapkaní potrieme rozpusteným maslom a obalíme v posýpke.

Posýpka: Strúhanku a masť zmiešame a pomaly opekáme v panvici na slabom ohni.

Olejový kysnutý koláč

1118224201.jpg700 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200 ml mlieka, dve lyžice cukru, 200 ml oleja, jedno vajce, tri žĺtky, soľ, 200 g slivkového lekváru Plnka: 500 g tvarohu, jedno vajce, jedno vrecúško škoricového cukru, 50 g práškového cukru, dve lyžice hrozienok namáčaných v rume Čítajte viac...

Jahňacina na ihle

1118223931.jpg500 g jahňacieho mäsa zo stehna 100 g údeného bravčového bôčika soľ mleté čierne korenie dva strúčiky cesnaku 350 g cibuliek v sladkokyslom náleve, jednu zelenú papriku, dva rajčiaky, tymian, tri byľky rozmarínu Čítajte viac...

Dolky

1118223767.jpg400 g polohrubej múky, 20 g droždia, štipku soli, mlieko Plnka: 200 g tvarohu, slivkový lekvár, 150 g pomletého maku zmiešaného s 50 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov zmiešaných s 50 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, práškový cukor
Do preosiatej múky zamiešame rozdrobené droždie, štipku soli a vlažné mlieko. Vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Čítajte viac...

Vianočné BOBÁĽKY

bobalky.jpgNeodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu na východe Slovenska sú "bobáľky". Bobáľkam z kysnutého cesta v minulosti pripisovali ľudia silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku. Na BOBÁĽKY 500g potrebujeme: polohrubú múku, asi 2,5 dcl mlieka,1dcl oleja,1 vajce, trošku soli a 20g kvasníc. Čítajte viac...

Ríbezľový koláč starej mamy

1118224445.jpgCesto: 140 g práškového cukru, 140 g masla, päť žĺtkov, 250 g polohrubej múky, 150 g pomletých orechov, pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva Plnka: 100 g práškového cukru, tuhý sneh z piatich bielkov, 50 g kryštálového cukru Čítajte viac...

Pagáčiky škvarkové

1118224290.jpg150 ml mlieka, jednu lyžičku cukru, 20 g droždia 300 g hrubej múky, jednu lyžičku soli, 200 g mletých škvariek, dva žĺtky, tri lyžice kyslej smotany, dve lyžice bieleho vína, jedno vajce
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Na dosku dáme múku, premiešame so soľou, pridáme zomleté škvarky, žĺtky, smotanu, víno a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme, zložíme ako obálku, prikryjeme hrncom a tridsať minút necháme kysnúť. Postup opakujeme trikrát. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajujeme malé kolieska, rozložíme na plech a necháme kysnúť asi dve hodiny. Potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a vo vyhriatej rúre upečieme dozlata.

Jemný koláč s makovou plnkou

1118224018.jpg230 g hladkej múky, štipku soli, 60 g práškového cukru, 150 g masla, dva žĺtky, citrónovú kôru Plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 250 ml mlieka Bielkový sneh: päť bielkov, 150 g kryštálového cukru Čítajte viac...

Fazuľová polievka

1118223851.jpg300 koreňovej zeleniny, 200 g tmavej fazule, 150 g údeného mäsa, 150 g zemiakov, olej, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, mletú červenú papriku
Fazuľu namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Potom ju uvaríme do polomäkka. Očistenú zeleninu pokrájame na malé kocky a prudko orestujeme v hrnci na oleji. Čítajte viac...

Domáca kapustnica na Vianoce

11336148.jpgPotrebujeme: 1 kg údených rebierok alebo iné údené mäso, 1 kg kyslej kapusty, celé korenie, bobkový list, 60 g cibule, 50 g nadrobno nakrájanej údenej slaniny, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, za hrsť sušených a namočených húb, 2-3 strúčiky cesnaku, 250 g údenej klobásy, kyslú smotanu. Čítajte viac...

VIANOČNÉ MENU

domasa_1166365916.jpgRozprávková atmosféra vianočných dní nás obklopuje rok čo rok. Tešíme sa na ňu ako na niečo neopakovateľné, výnimočné a radostné. Rodina sa zíde pri štedrovečernom stole. K týmto sviatkom neodmysliteľne patria tradičné slovenské štedrovečerné jedlá ako vyprážaný kapor a kapustnica.
Čítajte viac...